Varför jag var irriterad

Oj, vad det är mycket som har hänt senaste veckan. Jag hann aldrig skriva om vad jag irriterade mig på när det NA och ”bilden” på profeten Mohammed. Så jag gör det nu.  

Det är ingen hemlighet att jag är muslim. Och det är ingen hemlighet att jag blev irriterad över att NA valde att publicera bilden.

Jag vill vara tydlig med att säga att yttrandefriheten och tryckfriheten är rättigheter som man inte ska rucka på. Media har rätt att publicera vad de vill så länge det inte strider mot några lagar. Konstnärer har rätt att måla vad de vill så länge det strider mot några lagar. Jag har aldrig varit för att man ska ha en begränsad syn på vad konst är. Till exempel kan man se att samhället begränsar graffattimålarnas rätt att få utöva konst. Det är inte okej.  

Det är många partikamrater i Örebro, bland annat Eva-Lena Jansson, Martin Lind, John Johansson och Björn Sundin som har bloggat om det här. Jag delar verkligen deras åsikter.

Det som irriterar mig är att varje gång en debatt ska föras om yttrandefriheten så handlar diskussionen om muslimer står bakom rätten att få yttra sig. Och varje gång så har man valt att utmåla vår profet som antigen terrorist, sexist eller som det senaste som en hund. Det gör att människor blir ledsna inte bara en gång utan två. Först för att man avbildar profeten och sedan för att man får stå ut med att han utmålas negativt. Det är lite svårt att ta!

Hur kommer det sig att debatten aldrig handlar om alla de nazister som vill inskränka yttrandefriheten? Eller varför kan inte diskussionerna föras på ett sådant sätt som rör oss alla.

Det jag försöker säga är att om NA var så sugna på att ha en bild på profeten Mohammed så fanns det många bilder att välja mellan. Är det verkligen Lars Vilks som man vill lyfta fram för att föra ett budskap? Om NA hade valt en annan bild så hade jag fortfarande varit ledsen över att man avbildade men jag hade inte behövt bli ledsen två gånger. Ni hajar?

Det var hur många journalister som helst här i fredags efter att media hade förstorat upp siffrorna för hur många som skulle delta i demonstrationen som Islamiska Kulturcentret anordnade. Det var också en grej som irriterade mig. Det kändes som media försökte förstora debatten bara för att kunna få några rubriker.

SVT:s motsvarighet i Danmark var här i fredags och gjorde en intervju med mig. De undrade om jag trodde att Sverige skulle bli bojkottad såsom Danmark blev det. Mitt svar var Nej!

Nej för att det inte går att jämföra Jyllands-Postens publicering med NA:s. Samt att det inte går att jämföra debatten i Sverige med Danmark. Här är några exempel varför

1)      NA:s publicering var kopplad till ledare som handlade om rätten att publicera det man vill. Jyllands-Posten hade negativa skrivningar om muslimer som kopplades till bilderna.

2)      Danmarks flyktingpolitik är absurd. Tack gode Gud är Sverige inte i närheten trots att jag är kritisk mot den.

3)      Danmark behandlar sina medborgare olika. Bland annat har man olika åldersgränser för när man får gifta sig om ens partnern bor i ett annat land. Har man utländsk bakgrund måste man vara 25 år annars ligger gränsen på 20 år.

4)      Danmark har det rasistiskt partiet Danske Folkparti som är med och styr landet. Det har inte Sverige!

Slutligen så vill jag säga att det är alltid kommer något gott i allt som sker.

Och att jag ser fram emot hösten.

Förra veckans Alaa ord: irriterad

Annonser

~ av Alaa Idris på 06 september 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: