Se vad som sker i Gaza

Jag hade en debattartikel inne i Örebro ETC i fredags. Eftersom den var lång valde man att korta ner den. Här kommer hela artikeln.

Sluta blunda för vad som sker i Gaza

 För åtta månader sedan, under några veckor riktades hela världens blickar mot ett område som är lika stort som Kungälvs kommun. Israels attacker mot Gaza där det bor en och halv miljoner människor, varav mer än hälften är under 18 år, upprörde världen. Människor samlades på gator och torg över hela jordklotet för att markera mot Israels brott mot folkrätten. Under de 23 dagarna som attackerna pågick miste över 1 300 palestinier livet, varav över 400 var barn och unga. Sjukhus, skolor, elnät, vattenförsörjning och vägar förstördes och 20 000 bostadshus skadades. Attackerna orsakade skador för mer 18 miljarder svenska kronor.  

  Organisationer som Röda korset, Amnesty International, Human Rights Watch och B’T Selem riktade skarp kritik mot Israel. Man anklagade Israel för att beskjuta ambulanser, UNRWA lastbilar och matförråd. Man kritiserade Israel för att FN personal dödades, för bombningar av sjukhus, moskéer och skolor. Den israeliska militären hindrade ambulanspersonal att hjälpa skadade, stoppade medicinsk utrustning och humanitär hjälp att nå civila. Man använde sig av vit fosfor som är ett ämne som lättantändligt och den som kommer i kontakt med ämnet får allvarliga och djupa brännsår. All detta gjorde att Israel bröt mot 4:e Genèvekonventionen menade flertal organisationer.

 Vår utrikesminister Carl Bildt som besökte Gaza efter attackerna berättade för media i början av februari 2009 ”Jag har hela tiden understrukit betydelsen av att öppna upp och avskaffa isoleringspolitiken. I Gaza har de rätt att inte bara överleva på humanitärt bistånd utan också rätt att leva som normala människor med kontakter med omvärlden.”

 Men nu har det gått några månader och världens blickar är riktade någon annanstans. Trots Carl Bildts uttalande i början av året har vår utrikesminister inte gjort något för att bryta isoleringspolitiken som han ansåg inte var moraliskt acceptabelt eller politiskt klokt. En politik som gör att Gaza är blockerat till lands, sjöss och i luften av Israel. Blockaden innebär att ingen/inget kommer in eller ut om inte israeliska militären godkänner det. En isolering som har pågått i nästan tre år med världens goda minne och som gör att Gaza kan likställas med att vara världens största utomhusfängelse där hopplöshet och förfall är en del av vardagen. 

 Enligt FN:s organ för palestinska flyktingar UNRWA har attackerna och isoleringen gjort att 70 procent av befolkning är hemlösa eller bor i tält, är arbetslösa, har begränsad tillgång till sjukvård, vatten och el. Nu närmar sig vintern och många Gazabors verklighet kommer att innebära att man inte har pengar för att handla grönsaker, hygienartiklar eller kläder till barnen. Många kommer att få tillbringa de närmaste månaderna när regnet öser ner som mest utan tak över huvudet. Få familjer kommer att ha råd att fira fastemånaden Ramadans slut Eid och antal personer som definieras som flyktingar ökar dagligen.

 Är inte dags att Sverige slutar blunda och börjar stå upp för folkrätten och mänskliga rättigheter? Borde inte utrikesministern Carl Bildt och Sverige som är ordförandeland i EU agera mot isoleringspolitiken som man hårt fördömde i början av året?

 Under SSU-kongressen i augusti som jag var på antog man ett uttalande som riktade tydliga krav mot regeringen. Jag delar SSUs syn att det är dags att EU säger upp associationsavtalen med hänvisning till brott mot mänskliga rättigheter och det är dags att stoppa all svensk vapenhandel med Israel. Och det är på tiden att Sverige och EU visar palestinierna att vi respekterar det demokratiska valet som skedde 2006.

 Vi behöver inte vara förtjusta i Hamas som vann valet, på samma sätt som vi inte behöver vara förtjusta i att Liebermans högerextrema parti Yisrael Beytenu är med styr i Israel efter valet i mars. Sverige som ordförandeland i EU bör ta initiativ till att föra samtal med Hamas på samma sätt vi för samtal med Yisrael Beytenu. Det är politiskt klokt om man ska använda sig av utrikesministerns ord. Det är några månader kvar på Sveriges ordförandeskap och Carl Bildt och regeringen har två vägar att välja. Antigen fortsätter man prata sig varmt om mänskliga rättigheter och folkrätten men när det kommer till kritan inte vilja agera. Eller så agerar man och bidrar till att isoleringspolitiken mot Gaza bryts. Låt oss hoppas på det sista. För det gör Gazaborna.

Annonser

~ av Alaa Idris på 09 september 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: