Stå upp för demokratin

Idag kan man läsa den här krönikan som jag har skrivit i Örnsköldsviks Allehanda.

Visste du att söndag den 20:e september är en viktig dag? En vän till mig blev förvånad när jag ställde frågan och kunde inte ange vad som skulle hända nu på söndag. Trots att nästan 5,6 miljoner människor i landet har rösträtt i kyrkovalet är det få som är medvetna om det. Till och med 16-åringarna har rätt att rösta i det här valet. Anledningen till att få vet om valet kan bero på många kanske inte anser att det är världens roligaste eller hetaste val. Men det gör inte valet mindre betydelsefullt.  

 Jag ska erkänna en sak. Jag är inte medlem i Svenska kyrkan, jag är inte ens kristen. Jag tror på en annan religion. Men trots det jag tycker att det är viktigt att de människor som är medlemmar i Svenska kyrkan deltar i det här valet. För om vi ska värna demokratin i vårt land kan det inte vara acceptabelt att valdeltagandet ligger på 12 procent som det gjorde i senaste kyrkovalet 2005. Jag tror att Sverige skulle befinna sig i chocktillstånd om vi hade haft ett lika dåligt valdeltagande 2006. Vad tror du? 

 Jag tycker att man har en skyldighet att delta i ett val när man har rätten att rösta. Jag gör det för att jag tänker på alla de människor som i början av 1900-talet kämpade för rösträtten. Hur dem fick slita för att möjliggöra för att nästkommande generationer skulle få möjlighet att påverka vårt samhälle. Jag är tacksam mot alla dessa kvinnor och män. Är du det?  Runt om i världen är det fortfarande många människor som inte har rösträtt och de kämpar för något som vi tar för givet.

 För det gör vi. Vi tar för givet att demokratin ska gälla i all evighet men en titt ut i världen och i historien visar att demokratin måste återvinnas dagligen. Vi måste fråga oss själva vad är det för samhälle vi vill leva? Vad är det för syn som vi vill att de religiösa samfund och organisationer vi är medlemmar i ska präglas av. Om vi bryter ner det så handlar det om människosyn och värderingar. När vi röstar var fjärde år till riksdag, landsting och kommuner så handlar det om värderingar. Så var det när vi gick till Europaparlamentsval i juni och nu står människosyn i fokus i kyrkovalet.

 För mig är alla människors lika värde en överordnande princip. Det är också det som Socialdemokraterna går till val på. Om jag hade fått rösta så hade jag röstat på Socialdemokraterna för att man vill att samkönade par ska välkomnas att gifta sig i Svenska kyrkan. Man jobbar för att kyrkan ska vara en bra arbetsgivare och att jämställdhet ska vara i fokus. Men det som jag tycker är viktigast är att man vill öppna Sveriges kyrkor för alla. Det tycker jag ligger i linjen med den människosyn som jag vill att resten av ska samhället ska präglas av.

 Och du, om man inte har röstat hur kan man sen bli irriterad för att det finns homofober inom kyrkan eller att en del kyrkor inte är välvårdade? Vill du i framtiden fortsätta ha åsikter om Svenska kyrkan är det viktigt att du först försökt påverka. Det gör du genom att rösta. Så ta dig med familj, släkt och vänner och stå upp för demokratin.

 Alaa Idris

Annonser

~ av Alaa Idris på 14 september 2009.

Ett svar to “Stå upp för demokratin”

  1. S står i kyrkovalet inte för ett demokratiskt alternativ, därför har många i S valt att i stället kandidera för FRIMODIG KYRKA

    S har i kyrkan sammarbetat med SD. Man vill också att partimedlemar som inte är medlemar i svenska kyrkan ska ha ett större inflytande än medlemar i svenska kyrkan. Ett odemokratiskt och ojämlikt tankesätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: