Visst finns det skillnader

I måndagens Nerikes Allehanda hade jag en krönika inne. Tyvärr är många tidningar sämst på att lägga upp material som man har i pappersupplagan på nätet. Varför ska det vara så svårt? Jag får väl fortsätta lägga upp det här.

Visst finns det skillnader

Under en hel vecka. I artikel efter artikel försökte Nerikes Allehanda förmedla att det inte är så stor skillnad på majoritetens och oppositionens budget inför 2010. Visst, det är kanske enklast att fokusera på det som förenar än att se på det som skiljer budgetarna åt. Det är också enklast att inte titta på det som inte sägs och görs. Förra veckan tog  kommunfullmäktige ställning till två alternativ till Västerprogram. Programmen som presenterades var ganska lika och där skulle man kunna konstatera att alla partier är överens i mycket. Men en djupare granskning visar att det finns en stor skillnad. Skillnaden ligger i det som inte sägs eller görs hos majoriteten.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet riktade i sitt förslag till program över 20 uppdrag till nämnder och kommunala bolag. Det handlar om konkreta insatser som utvecklar väster. Exempel på uppdrag är att programnämnden samhällsbyggnad ska vara med och utveckla möjligheter för kultur- och idrottsutövande på väster. Inga sådana uppdrag ges från borgerligheten. Hur kommer det sig att man använder sig av fina ord och gärna stoltsera med att man bryr sig om väster men riktar inga uppdrag? Varför är det upp till varje nämnd om och hur man vill jobba med väster, utan någon samordning? Tråkigt nog konstaterar jag att det inte finns några medel avsatta i budgeten heller för att jobba med majoritetens svävande texter. Det krävde inte många månader för mig i politiken för att inse hur viktigt det är att man tydlig med just uppdrag och att man avsätter cash.  

I oppositionens program lyfter man upp att om man vill utveckla stadsdelar så måste man jobba med olika frågor samtidigt. Man måste jobba med tryggare och vackrare boendemiljöer, skolorna, levandegöra stadsdelarna genom rikt kultur och föreningsliv, stärka medborgarnas delaktighet, möjliggöra för arbetsplatser även i stadsdelarna och arbeta med meningsfull fritid för barn och unga. Det handlar om att bygga bort fysiska och mentala barriärer.   

Det är ingen hemlighet att mitt hjärta slår ett extra slag för en särskild del på väster. Mitt hjärta slår för Vivalla. Dels för att jag har växt upp där, dels för att människorna i Vivalla har format mig till den jag är. Men det är också för att jag ser att stadsdelen inte får justa föreutsättningar trots att det bor så många där. Det är egentligen hela väster som inte får utvecklas i samma utsträckning som resten av staden. Över 40 000 Örebroare bor på väster men de senaste årens satsningar har nästan bara gjorts på öster.  

Vi har ett attraktivt och utvecklat Öster med promenadstråk, en upprustning av Behrn Arena och Vinterstadion har skett och sker. Det är bra och det behövdes men väster har inte fått samma möjligheter för att utvecklas i samma utsträckning. 

Det är bara ta en titt i backspegeln och se vad som har skett de senaste åren. Eller rättar sagt vad som inte har hänt. Några nedslag inom fritidsområdet gör det synligt att det inte finns en politisk vilja hos kommunledningen. Friidrottshallen som skulle byggas i Vivalla stoppades och på samma sätt stoppades upprustningen av omklädningsrummen på Trängen. Isbanan i Vivalla har lagts ned trots att efterfrågan på isytor är stor i kommunen och särskilt på väster. Gymnasieungdomarna i Vivalla efterfrågar en mötesplats men möts av tystnad.

Exemplen rör ändå bara ett politikområde, fritidsområdet. Skulle jag gissa är inte exemplen slut på hur väster inte tillåts utvecklas. Det ser nog ut så här på politikområde efter politikområde. Är det en slump? Knappast. Är det medvetet? För mig är att inte göra något är också att agera.

Annonser

~ av Alaa Idris på 13 november 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: