6 000 stympas i dag

Idag har jag en krönika publicerad på Örnsköldsviks Allehanda och en krönika publicerad i Nerkies Allehanda som kommer här.

6 000 stympas i dag 

Idag kommer mera än 6000 flickor utsättas för tortyr i form av kvinnlig könsstympning. De flickorna kommer att skadas psykiskt och fysiskt och berövas sin sexualitet. Tio procent av dem kommer att dö på grund av fysiska komplikationer som uppstår efter övergreppen. Enligt WHO är mera än 135 miljoner kvinnor könsstympade i världen.

Kvinnlig könsstympning har utförts i mera än 3000 år och en genomgång av historien visar att könsstympning har tillämpats i olika länder. I Västeuropa könsstympades kvinnor ända in på 1900-talet, det utfördes av läkare och uppfattades som ett legitimt sätt att dämpa hysteri, sinnessjukdom och ”översexuell aktivitet” bland kvinnor.

Det finns fyra olika typer av könsstympning. Den första typen kallas för Sunna och går ut på att man avlägsnar klitorisförhud och yttersta toppen av klitoris. Den andra typen går under namnet Klitoridektomi och är mer omfattande än Sunna och utförs av många fler. Den tredje typen kallas för infibulation eller faraonisk omskärelse (könsstympning) och är det mest omfattande operationen. Förutom klitoris och de inre blygdläpparna skärs även större delen av de yttre blygdläpparna bort. Sedan syr man ihop slidöppningen med tråd eller fästes med varandra med hjälp av taggar från buskar. Kvar lämnas ett hål stort som ett riskorn där urin och menstruationsblod ska komma ut. Slutligen finns en fjärde typ, den ”mildaste”. Ingreppet går ut på prickning rispning eller av klitoris med ett vasst eller spetsigt föremål. Själva poängen är att flickan ska börja blöda. Nästan flickor som utsätts för övergreppen stöter på fysiska och psykiska komplikationer.

Sommaren 1999 tillbringade jag i Eritrea för att volontärjobba hos en organisation som arbetade mot kvinnlig könstympning. I samtalen med förespråkare hänvisade både muslimer och kristna till Koranen och Bibeln för att rättfärdiga kvinnlig könsstympning. Men traditionen är äldre än både kristendomen och islam. Övergreppen har inte något att göra med religion utan med traditioner. Punkt slut. När de religiösa ledarna för olika samfund gick ut i december 2005 i ett gemensamt upprop som sa att kvinnlig könsstympning inte hör hemma i någon religion tog kampen mot kvinnlig könsstympning många steg framåt. Nu är dags igen för de religiösa ledarna att gå ut och försöka få stopp på den här sjuka traditionen. Kvinnlig könsstympning hör inte hemma på 2000–talet.

I Sverige har könsstympning varit förbjuden sedan 1982 och år 1999 skärptes lagen ytterligare, vilket innebär att både föräldrar och andra ansvariga kan åtalas i Sverige även om brottet skett utomlands. Ett fåtal personer har åtalats och dömts för brott, trots att vi vet flickor utsätts för ingreppen.

Kvinnor i traditionella samhällen värderas utifrån sin roll som hustru och moder och anses som underställd mannen. Kvinnan i sig själv har knappaste något värde och ses oftast som ett investeringsobjekt. Männen behöver då ett medel för att kontrollera och behärska sina investeringar, i detta fall kvinnors sexualitet. Mannens maktställning baserar sig bland annat på han kan få kvinnan underkuvad, att han har rätt till hennes sexualitet och avkomma. Kvinnlig könsstympning är ett medel för att placera flickor i föreskrivna roller inom familjen och samhället och är därför nära förbundet med kvinnans ojämlika ställning i politiska, sociala och ekonomiska strukturer i de samhällen där kvinnlig könsstympning tillämpas. Kvinnlig könsstympning bryter mot de mänskliga rättigheterna och regeringar som underlåter att vidta åtgärder för att stoppa könsstympning bryter alltså mot dessa åtaganden.

Imorgon kommer ytterligare 6000 flickor att stympas. Varken jag eller du får sitta still och tro att traditionerna ska dö ut av sig själva. Så låt oss börja agera.

Annonser

~ av Alaa Idris på 07 december 2009.

Ett svar to “6 000 stympas i dag”

  1. Hejsan Alaa…
    Dela gärna med dig av din research så att man kan fördjupa sig i problemet. Ska defenitivt länka denna till kvinnor i mitt nätverk. Bra skrivet, uppskattar att du tar upp problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: