Alla människors lika värde?

Igår landade jag och Emma Lidell i Tel Aviv. Efter några månaders planering så påbörjade vi vår resa som har olika syften. Emma vill se Israel och Palestina, se med egna ögon ockupationen som palestinierna tvingas leva med. Jag vill samla in material till min C-uppsats i Statskunskap och tillbringa några veckor bland människor som på olika sätt gör motstånd mot Israels ockupation.

Redan på Ben Gurion flygplatsen inser man att något är fel. De som har palestinsk bakgrund eller är utlänningar som inte ska turista i Israel blir fråntagna sina pass och hänvisas till ”Rummet”.  Efter någon timma eller två om man har tur kallas man in till ett annat rum där frågorna verkar aldrig ta slut. Vad heter din pappa? Vad betyder namnet? Vad ska du göra här? Ska du besöka Nablus eller Jenin? Vad är syftet med din resa? Så ställs frågorna om igen, antagligen tror vakttjejen eller killen på andra sidan bordet att man ska svara annorlunda bara för att de ställer samma fråga igen. Efter ett tag hänvisas man tillbaka till ”Rummet”. Man tittar på dem andra som sitter omkring och inser att man inte kommer att få vänta lika länge som de som har palestinsk bakgrund. Det gör ont i hela ens själ när man inser att människors lika värde inte gäller på Ben Gurions flygplats.     

För oss tog det nästan 3 h innan vi hade passerat olika rum och våra väskor hade kontrollerats grundligt. Väl på hotellet är man bara glad att man kom in i landet och att man inte skickades tillbaka till Sverige. Det finns så många exempel på när människor har skickats tillbaka utan att få göra det som dem hade planerat att göra.

Idag tillbringade vi dagen åt att se Tel Aviv och Jaffa. Vi besökte I.Z.L museet som försökte förmedla en historieskrivning om erövringen av Jaffa enligt museet. Museet är känt för att vara högerinriktad. Museet ”glömde” att berätta om alla palestinier som förlorat sina hem, som fick se hur en ockupation växte och sina rättigheter minska. Jag är ändå nöjd av att besökt museet för att se hur ”vinnare” försöker skriva om historien och vilken propaganda israeler utsätts för. Jag inser hur viktigt det är att israeler får en annan bild som är mer balanserad och som berättar om vad palestinier gick genom när Jaffa ockuperades. Bara för att man blundar för andras lidande innebär det inte att deras lidande minskar eller försvinner. Tvärtom, det smärtar mer.

Alaa hoppas att alla människors lika värde ska gälla överallt en dag.

Annonser

~ av Alaa Idris på 07 december 2009.

Ett svar to “Alla människors lika värde?”

  1. Intressat och konkret. Perfekt läsning innan sovdags om än upprörande. May the force be with you!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: