Konst som berör

Jag vaknar ofrivlligt klockan 04.32 i lägenheten i Ramallah och kan inte somna om. Efter en halvtimmas försök ger jag upp och tar en kopp te och sätter mig på balkongen. Utsikten från balkongen är underbar. Det är fortfarande mörkt och ett hav av ljus möter mig. Jag kan se ända bort till Tel Aviv härifrån. Det får mig att tänka tillbaka på måndagens besöka i Tel Aviv museum of art. Ett museum som har lyckats få dit otrolig utställningar som lämnar ingen oberörd. I första rummet som vi besöker ser vi Naomi Leshem fotoutställning från 2007 Runaway. Alla bilder är tagna på militärbaser och alla bilder består av kvinnor som med ryggen vänd mot kameran står ut. En springer, en annan står och är osäker på vilket håll hon ska gå, en tredje har sommarkläder och så fortsätter det. Varje bild säger just mer än 1000 ord.

I ett annat rum är det Jozef Israels från Holland som står i fokus. Hans målningar till skillnad från många av målningarna på museet speglar vanliga människor och deras liv. Det är inte kungar och överklassen som skildras utan arbetarklassen. Jag får snabbt en favoritmålning, From darkness to light (or The Funeral).   

I sista rummet som vi besöker finns en av de vackraste utställningar jag någonsin sett i hela mitt liv. Zadok Ben-Davids Human nature fascinerar, överraskar, glädjer en.  Black Fields är den som får en att vilja stanna kvar i rummet för alltid. Ett hav av tusentals små handgjorda blommar och träd står på sand mitt i rummet. Alla är svarta och varje blommar och träd är unika. Jag börjar gå runt för att kunna se om från blomhavet ser annorlunda ut från andra sidan av rummet. Det är då som jag får se mitt livs vackraste överraskning. En känsla som får mig att bubbla och vilja återuppleva den om och om igen. När man står på andra sidan rummet ser man att blommorna och träden inte längre är svarta. Dem har färg. Istället för ett svart fält av blommor är det färgglatt hav som är nedanför ens fötter. Vi går tillbaka till där vi började för att kunna gå runt rummet igen och få uppleva samma glädje när man ser förvandlingen. Jag har berörts ända in i hjärtat.

Med Black Fields i minnet går jag tillbaka till sängen får att få några timmars sömn.

Annonser

~ av Alaa Idris på 10 december 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: