En dag i Ramallah

Min förkylning har blivit värre. Jag har mig själv att skylla eftersom jag inte packade med varma kläder trots jag fick tips om att ta med just det. Det blåser kallt i Ramallah och det är vinter. För första gången förstår jag uttrycket ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Undrar om det innebär att jag skulle kunna klara av ett framtida svenskhetstest? 

Igår ägnades dagen åt att sova. Jag på grund av min förkylning och Emma på grund av att hon blev matförgiftad. Men på kvällen tvingade vi oss själva att gå ut för att få i oss lite mat. Planen var att gå ner till cafét som ägs av Osama, cafét ligger granne med vår fastighet. Men det var stängt så vi började gå runt och hamnade på Stones som är en mix av café och pub. Stones hade okej mat, bra musik och så kunde vi se någon match mellan två stora lag i Spanien 🙂  Det fick mig att minnas internetcafét som vi gick besökte i flyktinglägret Al Marai. Överallt var det Barca flaggor och bilder på spelare. Självklart finns det även en bild på Zlatan Ibrahimovic. Att vi kommer från samma land som honom gjorde oss poppis hos en del av kidsen.

På Stones väntade vi på min vän Ala som självklart var försenad, När Emma och jag bestämde oss för att lämna stället eftersom vi inte pallade att vänta längre kommer han in. Och allt är förlåtet och han får följa med oss för att fika i lägenheten. Ala är en person som betyder mycket för mig, vi träffades första gången i Betlehem 2006 och vi har lyckats hålla kontakten sedan dess. Han på sin knaggliga engelska och jag på min knaggliga arabiska. Han uppdaterar mig på vad som sker i palestinsk politik och jag berättar om svensk politik.  

Jag försöker vänja mig vid olika saker, vissa är lättare att vänja sig vid, andra lite svårare. Som till exempel är det lätt att vänja sig vid och älska att få höra böneutropen på morgonen. Eller att det finns hur mycket frukt som helst som jag gillar – mango, guava, granatäpplen mm. Jag har dock fortfarande svårt för att folk inte kan komma i tid. Eller till exempel att det är söndag och hemma i Sverige är folk lediga men här är man i stort sett ledig på fredagar och lördagar. Och på söndagarna är livet fullt igång. Medan jag helst vill ha en traditionell söndag. Men det är bara att försöka komma in i måndagsmentaliteten. Så jag ägnade förmiddagen åt att ringa olika organisationer som vi vill träffa imorgon. Eftermiddagen ska jag använda för att börja förbereda för intervjuerna jag ska göra under nästa vecka och möta upp Emma som är ute och upptäcker Ramallah själv.          

 Alaa gillar att alla som besöker oss försöker lära Emma några ord och fraser på arabiska. Alaa hoppas på att bli frisk till imorgon. 

 

Annonser

~ av Alaa Idris på 13 december 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: