Samtal med delar av det palestinska civila samhället

Vår måndag ägnades åt att besöka bland annat två organisationer som på olika sätt tillhör det civila samhället. Efter en god frukost på det trevliga caféet nedanför vår lägenhet som Emma kallar för Osamas café åkte vi till Palestinian Peace Coalition. Organisationen är en av de två organisationer som utgör Geneva initiative. Den ena finns i Palestina och den andra finns i Israel.     

Chefen för PPC Nidal mötte oss på sitt kontor och berättade om på vilket sätt PPC jobbar inom det palestinska samhället. Vi fick ta del av Geneva initiative Annexes som släpptes i september i år.  Organisationerna visar att  genom att lägga detaljerade förslag på att det är möjligt att lösa en del av de svåra frågor som rör t ex flyktingar och vatten. Frågor som måste lösas för att få till två-statslösningen. Det var viktigt för mig att ha träffat både den israeliska och palestinska delen av Geneva initiative. Att få höra på vilket sätt de jobbar och samverkar för att visa att fred är möjlig. Och att det är möjligt med en palestinsk stat och en israelisk stat sida vid sida. Att det är möjligt att få ockupationen att upphöra.

När vi skulle röra oss mot vårt andra möte insåg jag att sedan jag sist besökte Jerusalem Women Center 2006 har Israels apartheidmur isolerat området Beit Hanina i Jerusalem från Ramallah. När vi anlände stressade till checkpointen mellan Ramallah och Jerusalem var kön lång. Många människor hade köat lång tid och av någon anledning släppte soldaterna inte fram folk. Efter att ha köat 40 minuter insåg vi att vår enda lösning för att inte komma alltför sent till mötet var att ta en taxi som åker runt vissa områden innan man kommer fram till en ”liten” checkpoint. Insikten att pengar gör att man kan klara sig hyfsat okej är en obehaglig insikt. Palestinas arbetarklass har inte råd att ta en taxi istället för att köa. Utan tvingas vänta snällt på att soldaterna någon gång bestämmer sig för att släppa genom palestinierna.

Ett blogginlägg om hur mötet med Jerusalem Women Center tänker jag att återkomma med. Samtalet med den fantastiska organisationen är värt ett eget inlägg.

Idag besökte vi Palestinas första ungdomsparlament och vi fick höra ett antal talare. Jag anser att det är två personer som utmärkte sig,  jag kan meddela president Abu Mazen var inte en av dem. Mahmud, Fatah Youth ordförande från Gaza och Stine Renate Håbeim(som jag känner från AUF) numera Stortingsrepresentant från Norge höll grymt bra tal. Vi besökte även några vänner på deras kontor.

Alaa glädjes åt nyheten att  en britisk domstol har beslutat att väcka åtal och gett arrestorder för att ställa Tzipi Livni krigsbrott. Det Israel gjorde mot Gazas befolkning i början av året är krigsbrott och inget annat. Det är dags att de ansvariga ställs inför rätta.

Annonser

~ av Alaa Idris på 15 december 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: