Jag kan inte sova

Jag drömmar mardrömmar varje natt, drömmarna handlar oftast om det som vi har sett under dagen. Jag har drömt om kön till check points, soldater, poliser, bosättare, vapen och barn som har tårar i ögonen. Jag har drömt om att vi nästan körde över den israelisk soldaten som bara sprang ut vid check pointen mellan Betlehem och Ramallah. Jag vaknade skräckslagen och återupplevde känslan som jag hade känt när det hände tidigare den kvällen. I en av mina mardrömmar ser jag den illegala bosättaren i gamla stan i Hebron som aggressivt viftar mitt sitt stora vapen mot palestinier. 

Det värsta med mardrömmarna är just vetskapen att jag vet att jag har upplevt allt det där. Det är ingen drömmar som försvinner utan det är ett faktum att jag har sett och hört allt i verkligheten också. Det är erfarenheter och minnen som jag kommer att få bära med mig. Det är svårt att sova fridfullt i ett land som är ockuperad.  

 Vi reser nästan dagligen för att besöka olika städer. Oftast åker vi minibuss men ibland blir det taxi när ”kollektivtrafiken” har slutat gå. I minibussarna får vi höra olika berättelser, människor som delar med sig av sin vardag och sitt liv. Oftast orkar jag inte hålla borta tårarna. Särskilt när jag får höra vilket helvete barnen genomgår. Samtidigt som det smärtar i mitt hjärta över alla historier så imponeras jag över den styrkan som många palestinier besitter. Styrkan att orka fortsätta med sitt liv trots att ens far är fängslad, eller att ens barn har blivit mördade. Styrkan att att leva för morgondagen trots att vetskapen att ens handlingsutrymme är begränsad. 

Så jag sväljer mina tårar och försöker glömma bort mina mardrömmar. Jag försöker tänka att en dag kommer Palestina vara fritt. Och jag kan komma tillbaka och sova fridfullt.

Annonser

~ av Alaa Idris på 20 december 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: