Krönika – Reser i ockuperat land

Vår krönika som publicerades igår i ETC Örebro

Reser i ockuperat land

Vi sitter i taxin mellan Betlehem och Ramallah. Vi åker på slitna serpentinvägar som den israeliska armén förstör med jämna mellanrum. Det är sent och när vi tittar ut genom sidfönstret ser vi hur stadsjeepar bränner fram på nyasfalterad motorväg vid sidan om oss, men på den vägen får inga palestinier åka. Taxichauffören berättar om alla vägar som har stängts för palestinierna genom åren. Att de numera bara har en väg som länkar samman norra och södra Palestina, men att det är bättre att ha en väg som är sliten än ingen väg alls.

Vi har under två veckor besökt städer som Tel Aviv, Ramallah, Jenin, Betlehem och Hebron. Vi reser och ser hur palestinier ständigt påminns om Israels ockupation av deras land. Vi ser hur bosättarna brer ut sig på mark som är palestinsk enligt 1967 års gränser. Hur de strategiskt väljer att bosätta sig högt upp på kullar eller berg för att ha total uppsikt över de kringliggande områdena. Ockupationsmakten annekterar mer och mer land genom att upprätta bland annat militärbaser och nya check points. Israels utspel om frysningar av bosättningar i vissa delar av Västbanken som gjordes för någon månad sedan gäller bara under tio månader. När den tiden har löpt ut kommer expansionen återupptas med full kraft enligt Israels regering.

I Palestina är rörelsefriheten kraftigt begränsad. Du kan inte veta när du kommer fram för att militären kan stänga av en väg, upprätta tillfälliga check points eller låta dig köa timmar innan du kan ta dig vidare. Israeliska flaggor, övervakningskameror, vägförstörelse, Davidstjärnor och andra religiösa symboler är några av hundratals sätt som gör att ingen dag i palestiniernas liv passerar utan att de påminns om att deras handlingsutrymme bestäms av Israel. I Tel Aviv däremot kan man röra sig ganska obegränsat utan att ens märka att man befinner sig i ett land som ockuperar ett annat. Här kan man flanera en hel dag och dricka kaffe i mysiga gränder, gå på museum eller hänga på stranden utan att se vare sig militärer, taggtråd eller meterhöga murar. Det är tydligt vem som har makten och därmed det största ansvaret för att upphöra med att frånta människor deras värde. Människovärdet är universellt och borde vara okränkbart.

Israel bedriver en hårdför ockupation samtidigt som världen tittar på. Frågan är vad som kommer att återstå av Palestina när väl omvärlden agerar. Palestina krymper för varje dag. Vi som ser hur detta sker har ett ansvar att agera. Vi kan inte säga att vi inte vet. Vi kan inte gömma oss bakom floskler som säger att situationen är för komplicerad. Flosklerna är bara ett sätt för omvärlden att köpa sig tid. Situationen är inte komplicerad. Israel ockuperar Palestina och 61 års ockupation är nog.

Emma Lidell, Alaa Idris Socialdemokrater som skriver från Ramallah

Annonser

~ av Alaa Idris på 29 december 2009.

Ett svar to “Krönika – Reser i ockuperat land”

  1. GOTT NYTT ÅR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: