Bye 2009 och hey 2010

Mina sommarklänningar har fått bytas mot varmare kläder. Det blåser och blåser och ibland känns det som regnet aldrig kommer att sluta falla. Jag känner mig frusen och lat, vill helst stanna kvar i lägenheten. Men jag har mina intervjuer att göra och det känns meningslöst att vara i Palestina men att hålla sig hemma. Särskilt eftersom det vanligaste sätt att röra på sig är att åka bil eller taxi från dörr till dörr. Att gå är sällan aktuellt. Jag faller snabbt in vanan och orkar inte ens gå runt för att vinka fram en taxibil så jag ringer och beställer en bil fram till dörren.

Två dagar har gått sedan Emma åkte hem och jag börjar vänja mig vid att vara ensam i Palestina. Ensam i meningen att Emma inte är med mig. För ensam i ordets riktiga bemärkelse får jag inte vara. Jag har några killkompisar som är måna om att aldrig låta mig vara ensam. Kvällarna med grabbarna går ut på att fika, åka bil eller dricka te i en lägenhet. Jag försöker diskutera med vännerna. Frågar frågor som man inte får fråga. Jag passar på att utmana och provocera eftersom jag anses vara en del av gänget. Jag är tacksam för att de finns och för alla samtal som vi hinner med.

Igår åkte jag till Al Quds/Jerusalem och gjorde min första intervju. Som vanligt måste man passera en checkpoint mellan Ramallah och Al Quds. Jag mår både fysiskt och psykiskt illa när jag står i kön. Jag vill skrika och skälla på soldaterna. Jag vill att det ska ta slut och att människor ska slippa behandlas som djur. Men jag får inte göra det. För då riskerar jag att inte få åka till Al Quds, jag riskerar att soldaterna stänger checkpoint för alla under några timmar. Så jag tiger.

Idag firar människor runt om världen att nytt år är på ingång. Själv kommer att jag att fira genom att gå på en tillställning, sen fest i Bier Zeit och avsluta med en fest i Ramallah. På tolvslaget kommer jag kommer jag att önska mig att alla ockupation oavsett var i världen det sker får ett slut under 2010. Att 2010 är året då alla murar faller! Och det är det året som flera människor får uppleva demokrati, frihet och jämlikhet.

Gott nytt år!

Annonser

~ av Alaa Idris på 31 december 2009.

Ett svar to “Bye 2009 och hey 2010”

  1. Håller med dig. Det är så oerhört hemskt att ockupationer och förtryck av människor får fortsätta. Avskyvärt. Gott Nytt år och låt oss hoppas och arbeta för att 2010 blir året då murar faller! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: