Ett år efter kriget mot Gaza

Min krönika i dagens NA.

Ett år efter kriget mot Gaza

Vi värderar nyheter på olika sätt i olika delar av världen. Det blev tydligt, när jag den 14 december 2009 nåddes av nyheten att en brittisk domstol sades ha utfärdat order om att gripa Israels oppositionsledare Tzipi Livni för krigsförbrytelser. Jag befann mig i Ramallah, Palestina när ordern utfärdats, grundad på att Tzipi Livni var utrikesminister när den israeliska armén förde krig mot Gaza och Gazas befolkning förra vintern. Nyheten om arresteringsordern var stor i hela Mellanöstern. Men hemma i Sverige blev nyheten bara en notis i tidningarna.

Några dagar tidigare hade jag deltagit på en konferens i Tel Aviv där just Tzipi Livni talade. Konferensen som arrangerades av de partipolitiska ungdomsförbunden tillsammans med Geneva Initiative handlade om unga politikers syn på konflikten mellan Israel och Palestina. Jag deltog på inbjudan av Labour Young Leadership, SSU:s systerorganisation i Israel.

Livni, idag oppositionsledare för Kadima, talade inför konferensen om sin vision. En demokratisk judisk stat vars befolkning lever i säkerhet. Livni talade om att Israel befinner sig vid ett vägval och oavsett vilken väg man väljer så kommer besluten att påverka alla. Att valet står mellan tvåstatslösning där Israel och Palestina existerar eller enstatslösning med bara Israel. Livni argumenterade för att tvåstatslösning är det bästa vägen att gå för att säkerställa att en judisk stat existerar även i framtiden.

Tzipi Livni fångade min uppmärksamhet när hon talade. Hon är en person som sticker ut på flera sätt. Hon är en av få kvinnor som syns bland alla män i de politiska samtalen. Hon är en skicklig talare som vänder svåra frågor till sin fördel. Och hon är ung i jämförelse med alla gubbar som dominerar politiken i mellanöstern. Men hon är också en av de som är ansvariga för morden på civila palestinier under kriget mot Gaza 2008/2009.

Jag lyssnade på henne och tänkte att det kanske finns hopp och att Kadima verkar vara ett parti som skulle våga verka för tvåstatslösningen. Jag började tro på att freden kan vara nära tills hon svarade på frågor från ungdomsförbunden. På frågan om det inte var dumt av Israel att unilateralt lämna de illegala bosättningarna i Gaza 2005 gav hon ett svar som ingen politiker i världen borde ge. Livni förklarade att hon ansåg att det var bra att Israel inte hade några bosättningar kvar i Gaza för annars hade Israel inte kunnat bomba Gaza i slutet av 2008. För henne som dåvarande utrikesminister hade det inte varit acceptabelt att riskera att judiska bosättare skulle dö i Gaza. Med de orden släckte hon allt som jag började hoppas på. För hur kan partiledaren för det största partiet i Knesset säga att det är okej att människoliv släcks så länge det inte är israeliska? 1400 palestinska liv spilldes och flera tusen skadades under Israels krig mot Gaza. Liv som Livni inte verkade bry sig om. Ingen ånger, ingen beklagan uttalade Tzipi Livni när hon talade om Gaza.

När jag nåddes av nyheten om brittiska domstolens order om arrestering av Livni så tänkte jag att det inte är mer än rätt. Jag hoppas också att före detta premiärminister Ehud Olmert och försvarsminister Ehud Barak ställs inför rätta. Politiker som är ansvarig för att flera hundra människor har dött ska ställas inför rätta. Det är den minsta omvärlden kan göra för visa att de 400 barn som dog har ett värde. Att alla människor har ett värde oavsett om de dödas i Örebro, London eller Gaza City.

Annonser

~ av Alaa Idris på 01 februari 2010.

Ett svar to “Ett år efter kriget mot Gaza”

  1. Hej Alaa!

    Intressant artikel som du skrev. Politiken i Israel är ett sorgligt kapitel. Har varit mycket engagerad för. Nästan bränd ut mej i min iver att sprida kunskapen om de fruktansvärda orättvisor som gjordes mot den palestinska befolkningen. OM du är intresserad, gå in på min blogg och läser vad jag har skrivit i kategorin: Palestina / Israel. Kolla det andra också. Häls Jonathan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: