Lyssnar han verkligen? Krönika i NA

Jag ser kommunstyrelseordförande för Örebro kommun, Staffan Werme, tala på TV. Han berättar att kommunen återigen anlitar SCB för att fråga 1000 slumvalda medborgare om vad de tycker i olika frågor. Det är bra för politiken att veta vad Örebroarna tycker säger Werme. Jag lyssnar och nickar instämmande, det är superviktigt att vi politiker frågar efter medborgarnas synpunkter.

För nästan ett år sedan tog fullmäktige i länets största kommun ställning till över 10 800 örebroares vädjan om att få folkomrösta om eventuell försäljning av 1500 ÖBO-lägenheter. 10 800 medborgare, 10 procent av de röstberättigade i Örebro, ville vara med och ge sin synpunkt. Välkomnade kommunledningen med Staffan Werme i spetsen initiativet? Röstade Miljöpartiet, som säger sig värna lokala folkomröstningar ja till örebroarnas vädjan? Nej och återigen nej, blev svaren. 

Än idag har jag svårt att smälta att majoriteten så tydligt tog ställning mot att så många människors vilja att påverka vår kommun och dess utveckling. Hur kan man ena stunden rösta mot ett förslag som skulle leda till att kommunen tillät medborgarna säga vad de tycker för att ett år senare säga på TV att man är intresserad av att få veta vad folk tycker? Jag får inte ihop matematiken och jag är inte ensam om det. På Facebookgruppen ”Sälj inte 1500 ÖBO-lägenheter” är det många som undrar varför kommunledningen agerar på detta sätt.

Och det blir inte lättare att förstå när kommunledningen inte vill lyssna på de hyresgäster som bor i lägenheter som har pekats ut för försäljning. Jag har mött de hyresgästerna, jag har sett sorgen och vanmakten i deras ögon. Jag har hört ilskan i deras röst när de frågar varför de som styr inte bryr sig om att fråga efter deras åsikt. Frågarna från hyresgästerna är många: tänker Kristdemokraterna rösta för försäljningen av människors hem trots att partiet inte sa något i frågan inför valet 2006? Och vad tänker Miljöpartiet göra? Miljöpartiet som inför valet 2006 var noga med att säga att man inte tänker sälja ut ÖBO. Och vad menade Moderaternas Inger Högstöm-Westerling, när hon kallade debatten om utförsäljningen för en slaskdebatt?

Men oh, vad hon överdriver tänker en och annan läsare. Det är ingen utförsäljning har jag fått höra. Det är bara 1148 lägenheter och det är inte många med tanke på att ÖBO har så många hyresrätter. Till er vill jag säga att ni inte har förstått vad det här handlar om. Det handlar inte om lägenheterna. Det handlar om människor. Det handlar om den ilskan som hyresgästerna känner för att ingen har bemödat sig att fråga de vad de tycker, inte ÖBO och inte kommunen.

Hyresgästerna vill inte säljas bort, eftersom de är nöjda med sin nuvarande hyresvärd. Hyresgästerna vill inte säljas bort, för de tror inte på någon magi i att en ny fastighetsägare kommer att ”förändra området”, som många tycks tro. Om man inte kan förstå att hyresgästerna ha egna uppfattningar kommer man att fortsätta tro att det bara handlar om husen och blunda för människorna. Och det är det största misstaget en politiker kan göra.

Medborgarnas Örebro som har varit ett vägledande program för kommunen demokratiarbete sedan 1997 måste dammas av. Det räcker med de tre åren på hyllan. Kommunledningen måste börja tillämpa tankarna i programmet, tankar om medborgardialog och inflytande. För det finns ett sug och en vilja bland örebroarna föra fram sina synpunkter. Men också förväntan och önskan om att ens röst spelar roll, att man ska få vara med att påverka. Det är så man kan utveckla demokratin, genom att lyssna och visa förståelse. Men också genom att våga låta medborgarna då och då få vara med och påverka.

Annonser

~ av Alaa Idris på 29 mars 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: