Alla kan göra skillnad

Min krönika i dagens NA

Alla kan göra skillnad

(hade önskat att rubriken var Alaa kan göra skillnad)

Jag kan inte peka ut den exakta stunden när jag började engagera mig i samhällsfrågor. Jag kan inte peka ut en orsak som fick mig att vilja använda min tid för att påverka samhället. Det är flera stunder och orsaker som har gjort att jag är politiker och skriver den här krönikan. Jag vill gärna tro att fler kan och vill få känna den lusten att engagera sig.

Förra veckan när jag var i Vivalla centrum hamnade jag i ett spontant samtal med ett gäng unga killar om varför det är viktigt att rösta, om politiker och politikens roll. Killarna undrade om det spelade någon roll om de röstade. Lyssnar politiker? Är politik bara för de som är insatta i alla samhällsfrågor. I ett samtal är det möjligt att slå hål på myterna om vem som är politiker och varför människor är politiskt aktiva. Att det inte handlar om pengar eller att göra karriär. Det är klart att det finns en och annan som är engagerade bara av den anledningen men den stora majoriteten vill vara med för att påverka och förändra både små och stora frågor.

Men samtalet föreutsätter att man lyssnar, är ödmjuk och visar respekt trots att man kanske inte riktigt håller med den andre. Till och med när man anser att den man samtalar med är ute och cyklar. Det är kanske det som kännetecknar alla de tillfällen som uppmuntrade mig.

Tänk om inte min gamla högstadierektor Anders Östman på Vivallaskolan hade peppat oss elever att engagera oss elevfackligt och protestera mot det som vi ansåg var orättvist. Om inte han och de andra på skolan hade lyssnat, gett oss stöd och verktyg för att påverka skolan hade jag inte skrivit den här krönikan. Om inte min gamla svenska och SO-lärare hade pushat oss att debattera och hålla tal hade jag nog inte vågat tala inför publik eller vågat stå upp för mina åsikter trots att andra inte håller med. Alla de lärare, fritidsledare och vuxna som tog och tar sig tid för att lyssna, uppmärksamma en och visa nya möjligheter när man vill ge upp. Ni lägger grunden för mångas engagemang och formar dagens och framtidens eldsjälar.     

Jag kan inte tänka mig att jag skulle ha varit så intresserad av demokratifrågor om inte organisationer som UNF och SSU hade kommit till mitt bostadsområde och talat om vikten av att engagera sig. Den politiska kunskapen och möjligheten att växa som ledare fick jag genom SSU.  I Socialdemokratin lärde jag mig att besluten blir bättre ju flera som är med. Jag inser att grunden till att jag är politisk aktiv idag bygger på att under min resa har det alltid funnits människor som på olika sätt trott på mig, uppmuntrat mig att säga min mening och att agera. Tron på människor hör inte alltid ihop med att vara överens. För delaktighet har ett större värde.

Alaa, du kan påverka och du gör skillnad har varit budskapet till mig. Och jag har trott på det och agerat utifrån det.  Men det hade inte räckt om inte jag hade tillåtets att engagera mig på det sättet som jag trivdes med. Det var ingen som gav mig en färdig manual för hur mitt engagemang skulle se ut. Jag fick vara mig själv!

Mitt löfte till mig själv är att jag alltid ska ta mig tid att lyssna, respektera och uppmuntra människor som vill engagera sig. Oavsett om jag inte håller med dem i det som dem vill engagera sig i. För jag tror på fullt allvar att demokratin hotas om folk inte är engagerade i den.      

Förresten, du glömmer väl inte att gå med i 1:a maj tåget. Årets firande är det 120:e i raden. Jag kommer att demonstrera mot de orättvisor vi har i samhället och i världen. Jag kommer att gå under parollen för jobben och för nya möjligheter. Men jag kommer också att fira mitt engagemang och alla de som har uppmuntrat sin omgivning att tro på sig själva och göra skillnad.

Annonser

~ av Alaa Idris på 26 april 2010.

Ett svar to “Alla kan göra skillnad”

  1. Bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: