När har vi vandrat färdigt? Krönika idagens NA

Så kom beslutet. Nerikes Allehanda ska börja granska våldtäkter ur etniskt perspektiv. Beslutet är taget av chefredaktören Ulf Johansson efter en chattdebatt. Chefredaktören upplevde att många efterfrågade en sådan redovisning av etnicitet på dem som är misstänkta för brott.

Det är anmärkningsvärt och beklagligt att NA låter ett fåtals röster få så stor inverkan. En stor majoritet av befolkningen är inte intresserad av att veta vilken etnisk bakgrund misstänkta brottslingar har. Vi är inte intresserade för att vi vet att etnicitet inte är relevant faktor för varför människor begår brott. Familjesituation, privatekonomi, utbildning, uppväxtvillkor och klassbakgrund är däremot relevanta faktorer.

Problemet med NAs nyväckta lust att sortera människor i etniska tillhörigheter är att texterna kommer att förändra den grundläggande självklarheten att vi alla är lika inför lag. Människor blir stämplade som ”utlänning”. Fokus kommer flyttas från att vi ska upprätthålla rättssamhällets grundläggande principer, till att istället diskutera vem som gjort något.

Vi är alla olika, vi har olika erfarenheter och drömmar. Vi är alla oavsett var vi är födda lika mycket värda. När ska vi som en gång föddes i ett annat land men sedan länge bosatta i Sverige anses vara svenskar. När har vi vandrat färdigt? Jag har länge vandrat enligt definitionen invandrare men jag har bott i Örebro över 19 år. Ärligt talat, jag är trött på att vandra. Nu får det räcka. Jag är här. Gör jag något fel vill jag ta ansvar för det som Alaa Idris, inte som Alaa Idris – invandraren.     

De flesta beslutsfattare upprepar mantrat att nycklarna till integration är språket, utbildning arbete. Men nycklarna till integration handlar om så mycket mer. Och vi har en bit kvar innan vi kan säga att Sverige är ett integrerat land. För idag utestängs människor från krogar, arbete och makt. Det finns strukturer som utestänger alla som avviker från normen. Vår fokus är alltför ofta att den som är född i ett annat land som ska integreras och ingen annan. I ett Sverige som inom några år kommer behöva många personer med utländsk bakgrund för att klara välfärd och industriproduktion kännas det märkligt. I en värld som blir allt mer globaliserad och där länder gör sig beroende av varandra för att komma ifrån tänkande om gränser och olikheter är NA:s synsätt på redovisning av etnicitet orimligt. Det är att spela krafter som vill stänga Sveriges gränser i händerna. Integration kan aldrig handla om ensidiga processer och alla ska kunna påverka vårt samhälle kulturellt, politiskt och socialt. Det NA nu gör är typexempel på hur man inte ska göra.

Vad är då ett integrerat Sverige? Det handlar om hur vardagen ser ut, om skolan, arbetsplatsen och boendet. Om skolelever kan välja arabiska som språk i skolan, om namnet Sagal nämns i räkneexemplet, om tabouleh serveras i skolmatsalen. Det handlar om vad vi lär oss på historielektionerna, om vi ägnar veckor för att lära oss om alla svenska kungar och sedan två timmar för slaveriet som pågick i 400 år. Min uppfattning är att Sverige vinner på att tänka mer i de banorna.

Integration handlar om det och alla andra små och stora symboliska vardagliga frågor.  Vi får inte tro att språket eller rätten till ett arbete är den enda integrationsfrågan. I det mångkulturella samhället ska alla människor känna trygghet, delaktighet, frihet samt kunna behålla och utveckla sin identitet. NAs experiment med sortering av människor i sina texter leder i motsatt riktning. Jag, min familj och mina vänner vill kunna känna att vi vandrat färdigt någon gång.

 

Annonser

~ av Alaa Idris på 24 maj 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: