Våga elda under din vrede – krönika i Karlskoga Kuriren

Förra veckan (tisdag den 15 juni) hade jag min första krönika inne i Karlskoga Kuriren. Jag kommer att skriva där med jämna mellanrum. Här kommer krönikan.

Våga elda under din vrede

Jag satt uppe halva natten och följde Ship to Gaza och de andra båtarna som var på väg till Gaza för att bryta Israels blockad. I månader hade var vi många som samlade in pengar för solidaritetsaktion som byggde på tanken från människa till människa. Vi var många som hoppades på att Israel skulle släppa genom båtarna trots att man hade hotat att borda fartygen. Det var ändå fredsaktivister som hade fyllt båtarna med medicin, leksaker, cement, rullstolar och andra saker som Israel inte tillåter att det kommer Gazaborna till dels. Varför skulle man inte släppa in humanitärt bistånd?

Jag slumrade till vid tvåtiden och vaknade några timmar senare till en ny värld. Nyheten om att Israel hade bordat, dödat människor på en av båtarna och tvingat båtarna att ändra kurs på internationellt vatten spreds över världen som löpeld. Ilskan, oron och sorgsenheten spreds lika snabbt. Ilskan över att staten Israel som bröt mot internationell rätt genom att sig friheten att borda fartygen som befann sig på internationellt vatten. Oron över vad som hade skett med alla som befann sig på båtarna, människor från över 50 länder där bland annat ca 10 svenskar. Hur många hade dött, hur många hade skadats? Frågorna var många och svaren få och oron stärktes för varje timme.  Vi kände en sorgsenhet över alla de som dött och för att Gazaborna fortfarande var isolerade. Gaza var fortfarande världens största utomhusfängelse. Blockaden bröts inte!

Men något annat hände. Inte bara i Sverige utan över hela världen. Israels blockad mot Gaza och ockupation av Palestina uppmärksammades. Ledare efter ledare fördömde Israels attack mot båtarna. Människor gick ut från hus och hem ut på gatorna. Över hela världen samlades människor för att markera att internationell rätt måste följas av alla. I Sverige ordnades spontana manifestationer och demonstrationer samma dag på över 15 orter. Budskapet var tydligt. Det är inte okej att bryta mot folkrätten, att sätta in militär mot fredsaktivister som kommer med humanitärt bistånd. Och det är definitivt inte okej att döda civila människor.

Ingrid Sjöstrand skrev en gång ”Elda under din vrede med maktens nyheter. Dämpa inte din smärta över livet som stjäls ifrån oss. Trösta inte din sorg över världen som våldtas inför våra ögon. Elda under din vrede.” 

Jag tror att någonting håller på att ske i Sverige och i världen. En förändring som har skett långsamt i samhället dem senaste åren. En förändring där allt fler människor väljer att inte byta kanal när jobbiga nyheter visas. Där allt fler väljer att inte bara nöja sig med att knyta näven i fickan. Jag är säker på att människor över hela världen har börjat elda under sin vrede. Ett engagemang som bygger på att man protesterar mot orättvisor i Sverige och i världen.

Det ger mig hopp. Att få se barnfamiljerna, studenterna och pensionärerna ta ett tydligt ställningstagande för internationell solidaritet. Det får mig att tro att en annan värld är möjlig.

Annonser

~ av Alaa Idris på 22 juni 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: