Att somna med en klump i magen (krönika i NA)

Under den här och nästkommande vecka kommer flera hundra barn i Sverige att gå och lägga sig med en klump i magen. En klump som känns ända in i hjärtat.  Oro, sorg och skam för vad man ska säga när klassen är återsamlad efter sommarlovet håller barnen vakna under natten. En och en annan kommer att ljuga för sina klasskamrater. Men de flesta kommer att titta ner i bänken och svara ärligt på lärarens och klasskamraternas fråga ”Vad gjorde du i sommar?”.  

Så många barn har tillbringat sommaren med att hänga på gården och kvarteret. Ibland av egen vilja men många gånger på grund av brist på annat att göra. När ens förälder inte har någon större inkomst eller saknar arbete så känner man av det. Det blir definitivt inga utlandsresor under sommarloven och antagligen inga resor inom Sverige heller. För var ska man resa när pengarna inte räcker till? Man är hemma och får förlita sig på att det finns något att göra i stadsdelen man bor i. Man kanske kan bada någonstans nära, spela fotboll med de andra ungarna i stadsdelarna som också är kvar eller så försöker man underhålla sig själv så mycket man kan. Oftast har föreningslivet i stadsdelen tagit ledigt under sommaren och kommunen erbjuder ingen verksamhet för dessa barn.  

Enligt Riksdagens utredningstjänst RUT så har den relativa fattigdomen ökat i Sverige. Under året har gruppen barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer ökat till 13,7 procent. Olika organisationer och fonder vittnar om att antal ansökningar om pengar har ökat. Föräldrar ansökte under 2009 hos Majblomman om medel för att kunna ta med barnen på utflykter, för att köpa glasögon eller skor till ungarna.

Det handlar om så många barn som inte kan gå på bio med kompisarna, som får springa barfota under idrottslektionerna och som döljer hålen i strumporna. Som stannar hemma och är ”sjuka” när klassen ska på studiebesök som kostar. Barn som tvingas ljuga för sina lärare och att säga att man har glömt att ta med pengar när insamling till klasskassan ska ske.  Eller som äter så mycket som möjligt i skolmatsalen under fredagen med vetskapen att det finns inte mycket att äta hemma under helgen. Orden räcker inte till för att beskriva barnens känslor över att vara fattig i Sverige.

Klassamhället existerar i högst grad i Sverige 2010. Och klyftorna har ökat de senaste åren. Politiker har ett stort ansvar för att vårt samhälle är segregerade och för barnens lidande. När konservativa politiker inte tycker att det är ett problem att vi har över nio procent arbetslöshet, eller att klyftorna ökar då får vi det samhälle vi har. Vi har en högerregering som blundar för barnfattigdomen och arbetslösheten, som stänger dörrar för människor och vars politik skapar orättvisa i vårt samhälle. Det handlar inte om enskilda beslut som borgerliga politiker har fattat lokalt och nationellt. Det är när man lägger ihop besluten som människosyn och samhällssyn blir tydlig.  

Jag vet att politiken kan göra skillnad. Valet i september kommer att handla om hur vårt land ska vara i framtiden. Och jag är övertygad om att den rödgröna samhällssynen skiljer sig från den konservativa. Vi tror på sommarjobb för unga, öppna fritidsgårdar under ledighet och spontanidrottsplatser. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i. Ska ökade klyftor, hög arbetslöshet och barnfattigdom vara en del vårt samhälles vardag. Eller om vi tillsammans ska skapa möjligheternas land där inget barn ska behöva somna med en klump i magen?

Annonser

~ av Alaa Idris på 16 augusti 2010.

3 svar to “Att somna med en klump i magen (krönika i NA)”

 1. Ett ämne som inte så ofta tas upp men som är så aktuellt. Barnfattigdomen har ökat, det är ju främst barn till arbetslösa som drabbas. Fritidsgårdar är viktiga men jag tror att barnen mår bäst av att kunna resa någon gång under året, främst under sommaren.

  Jag hoppas det blir en debatt om det så att fattigdomen tas på större allvar och åtgärder föreslås.

  Mycket fint skrivet!

 2. tack alaa. det borde finnas fler av dig, sånna som vågar synas!

 3. Tack Alaa.
  Hoppas att många verkligen läser det här!

  Men det känns som att det är långt fler än hundratals! Det är kanske svårt att sätta en siffra på det.. aja, väldigt bra tycker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: