Gör något själva, borgare! (debattartikel i NA)

Jag känner många i Vivalla. Jag vet hur deras vardag ser ut – jag har själv levt den. Jag vet att det finns människor med bakgrund i andra länder som inte vet hur man gör när man röstar i Sverige. Som inte förstår möjligheten som fria val i Sverige innebär. Alla människor som bor här, har helt enkelt inte bjudits in i det demokratiska finrummet på ett nog bra sätt. Det ville jag göra något åt. Därför genomförde jag en röstskola i Vivalla onsdagen den 1 september.

Alla var välkomna, oavsett om man gillade de socialdemokratsiska idéerna eller inte. Den viktigaste poängen var att visa upp hur röstningen går till, med valsedlar, kuvert och röstlängder. En annan poäng var att diskutera vikten av att sprida kunskapen till familj, grannar och vänner som inte tidigare getts möjligheten att rösta i svenska val. Slutmålet var att bidra till att fler i Vivalla tar ställning i valet – att höja valdeltagandet, kort sagt. Arrangemanget var annonserat som ett socialdemokratiskt initiativ och inga dörrar stängdes för människor som inte sympatiserar med Socialdemokraterna.

Just detta att dörrarna var öppna för alla är självklart – eftersom syftet var att visa på styrkan med demokrati. På det pass som var röstskola talades det heller inget om olika ideologier. Mona Sahlin, socialdemokraternas partiledare, besökte röstskolan och höll ett annonserat tal. Det var frivilligt att lyssna på det och det kan knappast överraska någon att hon i sitt tal berörde skillnader mellan de två politiska alternativen på riksplanet.

Jag har hållit på med politik nog länge för att veta att politiken inte bara är det möjligas konst. Det är ibland också konsten att svärta ner motståndarna. Tyvärr. Jag blir så lessen av det efterspel som uppstått i media efter röstskolan. Borgerliga lokalpolitiker kritiserar mitt initiativ i hårda ordalag. Det insinueras att jag gjort något fult, att jag och mitt parti genom röstskolan försöka lura eller tvinga folk att rösta på oss. Jag blir sällan personligt sårad av politisk debatt. Men den här gången blir jag det. Jag gör definitivt ingen hemlighet av att varenda röst på en socialdemokrat är bra för Örebro och Sverige. Men i det här fallet upplever jag att borgarna medvetet missar poängen med röstskolan.

Att jag är politiskt aktiv hänger väldigt tätt samman med min bakgrund. När jag gick in i politiken gjorde jag det med förvissningen om att det var ett sätt för mig och mina vänner i Vivalla att gå från en tillvaro som styrdes av andra, till att själv vara med och påverka. Den resan vill jag att fler ska få göra.

Det är för mig obegripligt att bekännande demokrater själva inte gör liknande insatser, utan väljer att kritisera röstskolan i Vivalla. Här har vi gjort en insats där TV-kamerorna är med under hela resan och där journalister och borgerliga sympatisörer satt på samma läktare som målgruppen. Och ändå pratar ledande företrädare för den borgerliga koalitionen i Örebro bara om arrangemanget i kritiska termer. Att det skulle vara demokratiskt tvivelaktigt.

Vet ni vad – företrädare för den styrande koalitionen i Örebro. Gör något själva istället. Bidrar ni till ökat valdel-tagande i våra stora bostadsområden så ska jag applådera de initiativen. Jag är beredd att göra saker tillsammans med er för att fler ska gå och röst. Men en sak ställer jag aldrig någonsin upp på. Det är att stillasittande se på när klyftorna mellan dem som deltar och dem som inte deltar vidgas, utan att försöka göra något åt det. Ni får gärna tycka att det är fel. Det faller bara tillbaks på er.

Alaa Idris Riksdagskandidat för Socialdemokraterna

Annonser

~ av Alaa Idris på 06 september 2010.

Ett svar to “Gör något själva, borgare! (debattartikel i NA)”

  1. Väl rutet! Heja dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: