En mänskligare arbetslinje? Krönika i NA

Dagligen rapporterar media om olika människor som har blivit utförsäkrade och vilka konsekvenser det har fått för dem. Vi får namn och ansikten på dem som samhället vänder ryggen. Vi läser om utförsäkrade som har begått självmord, som har tagit sms-lån för att ha råd med mat, som mår sämre än vad de har gjort tidigare. Istället för att fokusera på att bli bättre och friskare tvingas man oroa sig för ekonomin och hur man ska överleva.

En av dem som har uppmärksammats mest är Annica Holmquist vars fall debatterades av partiledarna i valrörelsens slutdebatt. Annica lider av akromegali vilket innebär att hon har en sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Hon kräks ofta av sina smärtor och kommer aldrig att kunna arbeta igen. Fallet uppmärksammades efter att dottern Emelie skrivit på sin blogg Klamydiabrevet om sin mor som tvingas ut på arbetsmarknaden trots att hon är sjuk. Emelie bloggade bland annat om att mamman tvingas sälja sin lägenhet för att kunna få socialbidrag. Fredrik Reinfeldt sa i slutdebatten att han trodde att det skulle lösa sig för Annica efter valet. Valet har passerat. Fredrik Reinfeldt är fortfarande statsminister. Det har inte löst sig för Annica, hon är fortfarande sjuk, är fortfarande utförsäkrad och har svårt ekonomiskt att klara sig. Och återigen har hon fått ett avslag av Försäkringskassan.    

Sveriges trygghetssystem är världskänt för sin höga ambition och sin förmåga att bära upp samhällets mest utsatta samtidigt som systemet kommer alla till del. Nu håller systemet på att kollapsa. Vi har gått från att ha ett samhälle där människor som är sjuka får stöd för inte slåss ut ekonomiskt till ett samhälle som sparkar på dem som har det tuffast.

Det är inte Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller någon myndighet som vill jävlas med oss svenskar. Myndigheterna följer bara medvetna beslut och lagar som riksdagen har fattat. Borgerliga riksdagspolitiker var så nöjda över förändringarna i sjukförsäkringsreglerna att man applåderade i riksdagen efter att besluten hade fattats. I efterhand säger man inte trodde att reglerna skulle slå så hårt mot de utförsäkrade. Men problemet är att de borgerliga partierna inte har gjort något heller för att förändra reglerna.

Jag vet att det är många som förfäras varje gång dem hör om ett ”nytt” fall i media. Det är många som tänker att så får det inte gå till, att samhället borde ta ansvar för att människor som är sjuka har en ekonomisk trygghet. Men frågan är hur länge människor kommer att reagera när man läser eller hör om utförsäkrade? Kommer det en dag då människor slutar bry sig, då man byter kanal när nyhetssändningarna intervjuar utförsäkrade eller hoppar över artikeln?

Jag hoppas att den dagen inte kommer. För jag tror på fullt allvar att oavsett om man är ung, gammal, frisk, sjukskriven, kvinna eller man så är det bästa samhället för oss alla ett samhälle där vi värnar om varandra. Ett samhälle där det finns trygga skyddsnät som tar emot om vi ramlar. För i ett sådant samhälle är klyftorna små mellan dem som har och dem som inget äger. Jag tror att stora majoriteten av människor i vårt land vill att vi ska ha trygghetsförsäkringar, ett samhälle där vi tar hand om varandra och där människor får möjligheter. Vi ska inte glömma att det som avgör hur bra ett samhälle är hur vi behandlar dem som har det svårast. 

Fredrik Reinfeldt har anställt sin vapendragare Per Schlingmann som pr-strateg på statsministerns kontor i regeringskansliet. Man kan verkligen diskutera om skattebetalarna ska behöva betala för en pr-strateg som får i uppdrag att marknadsföra hur bra regeringens politik är. Det borde vara partierna som bekostar sådan verksamhet. Schlingmann säger själv att hans främsta uppdrag blir att beskriva arbetslinjen som mer mänsklig. Jag tycker att Schlingmann i så fall borde se till att politiken blir mer mänsklig först på riktigt – inte bara med ord.

Annonser

~ av Alaa Idris på 11 oktober 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: