Låt oss dansa hela natten

 När jag presenterar mig brukar jag säga att jag kommer från universums centrum, Örebro. Det är med stolthet som jag berättar vad som gör min stad speciell. Vi har ett vackert slott, Wadköping, idrottsföreningar på elitnivå och kulturinstitutioner som andra bara kan drömma om. Men det finns också tillfällen som jag skäms över Örebro. Jag skäms för att det finns en del örebroare som inte ser att vår vackra stad är en storstad. De verkar tro att vi bor i en liten håla och därför ska staden somna tidigt. Med över 134 000 innevånare borde Örebro ha ett bättre nattliv. Vi förtjänar en stadskärna som sprudlar av glädje, arrangemang, klubbar, kulturliv. En stadskärna som tillhör oss alla örebroare och där vi kan mötas på olika tider av dygnet.

För mig och andra som älskar att dansa är det tråkigt att klubbarna stänger tidigt. Det är dags att klubbarna och krogarna får ha öppet till klockan 05.00. Jag skäms när vänner hälsar på och inser att dansandet tar slut klockan 02.00. Kära Örebro, låt oss få dansa hela natten.

Mindre städer än Örebro som till exempel Helsingborg tillåter klubblivet vara levande sent in på natten. Jag är medveten om att det finns en oro för att människor kommer vara fulla och göra illa sig eller andra om krogarna stänger senare. Men jag ser ingen motsättning mellan en restriktiv alkoholsyn och att klubbarna har öppet sent.

För det måste ligga ett ansvar som alltid på att bartendrar inte serverar människor som har druckit för mycket. Det ansvaret måste även gälla om krogarna stänger klockan 05.00. Jag är inte säker på alla krogar och klubbar per automatik ska få ha öppet längre. Ett exempel är att tillåta de krogar som sköter sig och där det inte är ”stök” får ha öppet längre. Det skulle vara bra om tillståndsenheten i Örebro tillsammans med krögarna tittar på olika system och landa i vad som skulle passa för vår stad. Låt oss ha en bred diskussion om vi är nöjda med att ha en stad som stänger klockan 2 på natten – och därmed också blir mindre attraktiv för stora grupper människor som värdesätter livets kryddor.

Att inte veta vad för slags musik de olika och klubbarna kommer att spela är synd – det är ett problem som krögarna själva måste reflektera över. Om en örebroare till exempel vill dansa till R&B en fredagskväll är det sällan den vet vilken klubb den ska gå till. Chansen är stor att det spelas liknande musik på de flesta klubbar i staden. Det är på tiden att uteställena visar vilken musikgenre som kommer att spelas under kvällen. Om vi vill bryta ålderssegregationen i staden och utelivet är det här ett bra sätt att arbeta. Då kan 19-åriga och 45-åriga rockälskarna gå till samma ställe. Och människor möts som kanske aldrig hade mötts. Och det möjliggör för örebroare att besöka krogar som man normalt inte brukar gå till. Både gästerna och krögarna gynnas av att marknadsförningen av klubbars utbud blir tydligare.

Örebroare kan vittna om hur Örebros stadskärna lever upp under sommaren. Hur många håller inte med om hur underbart det är att sitta på en uteservering och njuta av sommarkvällen. För mig kännetecknas våren och sommaren av att människor blommar upp och är glada. Runt om i innerstad sitter människor, i olika åldrar, ute för att samtala och umgås. Då är det oerhört tråkigt att uteserveringarna inte ska få spela musik efter ett-tiden. Med all respekt för de människor som bor i närheten av serveringarna vill jag säga att stadskärna tillhör oss alla. Bor man i innerstad får man räkna med att det är liv och rörelse. När vi har så få solmånader då vi kan vistas ute och njuta av värmen så kan inte ett fåtal begränsa mångas rätt till centrum.

Jag vill känna större glädje över att jag bor i en storstad. Jag vill även att det ska märkas att Örebro är en studentstad. Och jag vill känna en stolthet för jag bor i en stad som sprudlar av liv och rörelse.

Annonser

~ av Alaa Idris på 07 februari 2011.

3 svar to “Låt oss dansa hela natten”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by David Samuelsson , Alaa Idris. Alaa Idris said: Min krönika i dagens NA: Låt oss dansa hela natten i #orebro http://wp.me/p6IKA-4q […]

  2. Där fick du till det! Bra skrivet! I agree!

  3. Hej, det var bar skrivit och gillar inlägget, men att ha öppet till fem känns lite för mycket, jag tänkte mer på oss som tex bor i Kumla och Hallsberg, hur vi ska ta oss hem med tanke på att senaste bussen åker 01.35 kan bli synd när man har massa vänner som är bosatta i Örebro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: