Världens största utomhusfängelse (krönika i NA 27 juni)

I denna stund när jag sitter och skriver vet jag inte om Ship to Gaza och de andra båtarna i Freedom Flotilla 2 har lämnat hamnen i Aten. Jag vet inte heller om de kommer att komma fram till Gaza för att bryta Israels blockad.

Det jag däremot vet är att Ship to Gaza behövs. Att över 20 författare, politiker, läkare, forskare med mera åker med i båtarna i en solidaritets handling från människa till människa.  Bland resenärerna finns poeten Johannes Anyuru, riksdagsledamöterna Marie Norden, Torbjörn Björlund och Jaber Amin, debattören Maria-Pia Boëthius, konstnären Dror Feiler, religionshistorikern Mattias Gardell, Fredsforskaren Stellan Vinthagen, författaren Henning Mankell och DN journalisten Stefan Jonsson.  Den yngsta deltagaren är Faraj Abu-Iseifan 28 år och den äldsta är Evert Svensson som är 87 år gammal. Det som förenar dem är att de aktivt tänker försöka bryta Israels olagliga blockad och isolering av Gaza. 

För dig som inte vet är Gaza i stort sett isolerad till lands, havs och luftrum av Israel. Vilket har gjort att Gaza fortfarande är världens största utomhusfängelse.  Många människor saknar fortfarande bostad efter Israels krig mot Gaza 2008/2009. Avlopps- och sanitetssystem är riktigt dålig. Och situationen är ohållbar. Isolering av Gaza har pågått fyra år trots att den inte är förenlig med folkrätten. Att Egypten har öppnat gränsen mot Gaza efter revolutionen mot Mubarak har gjort att den humanitära situationen är lite bättre. Men det råder fortfarande en humanitär nödsituation på Gazaremsan. 

Båtarna i Freedom Flotilla ska ta med sig humanitärt bistånd. Svenska Ship to Gaza bidrar med bland annat cement, ambulans och medicinutrustning.  Jag hoppas av hela mitt hjärta att Israel inte agerar på samma sätt som man gjorde förra året. Då bordade och stoppade man båtarna brutalt i Freedom Flotilla ett på internationellt vatten och nio personer dog på båten Mavi Marmara. Israel bordade fartygen trots att man visste att det stred mot internationell rätt. Kritiken från omvärlden och FN:s säkerhetsråd var med all rätt hård och krav på upphävande av blockade ställdes men ett år senare är Gaza fortfarande isolerad och ingen i den israeliska armén har ställs inför rätta.

Frågan som alla ställer nu är: Kommer Israel att borda båtarna på internationellt vatten igen eller kommer man följa internationell rätt? Att Israel redan har hotat med att stoppa Ship to Gaza är oacceptabelt och oroväckande. 

Därför är det viktigt att vi är många som följer vad som kommer att ske, att vi kan vara vittnen. Men också för att uppmärksamma staten Israel på att de har ögonen på sig från omvärlden.  Genom att följa Ship to Gazas hemsida, deltagarna på Twitter och Facebook kommer jag att hålla mig uppdaterad om läget.

Jag tänker utgå ifrån att fredsaktivisterna på Freedom Flotilla 2 kommer att nå fram i slutet av nästa vecka. Att de kommer att få lämna över varorna som de har med sig till opolitiska organisationer på Gaza. Och skulle Israel försöka stoppa dem måste du, jag och resten av världen agera. Den olagliga blockaden  måste upphävas. Världen måste säga: det räcker! Gazas folk har rätt att få bygga upp sina hem och rätt att få ta in de varor som behövs för att de ska ske. Gazas folk har rätt att få leva ett anständigt liv!

Annonser

~ av Alaa Idris på 27 juni 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: